Det rare ansiktet

«Men det går bra, altså!» føyer jeg ofte fort til, og høres trolig likegyldig ut. Jeg sier det av to grunner; den første at det er enkelt og greit, og man kommer fort videre i samtalen, og den andre for å beskytte. Mest sier jeg det for å beskytte – beskytte meg selv mot å bli trist på «feil» tidspunkt, eller andre så de skal slippe mer av ubehaget og usikkerheten jeg ser at akkurat inntraff.

Det er når jeg møter nye mennesker jeg kommer inn på den vanlige, innledende samtalen om hvor jeg er fra eller noe. Det går så fort, og jeg prøver aldri å unngå det heller – det er det ingen grunn til. Plutselig sies det noe om at «mamma bor i Haugesund» eller «pappa var prest», og før jeg vet ordet av det, får jeg spørsmål om hvor pappa bor, eller hva han jobber med . Det er da jeg sier «han er død», og full fart føyer til «men det går bra, altså!» – til og med med utropstegn – fordi de jeg snakker med nesten alltid får det rare ansiktet.

En gang i vår slapp jeg å si at det går bra. Det kom frem av seg selv. Jeg snakka med ei om hva vi skulle i sommer, og jeg sa at jeg skulle hjelpe mamma med å male huset, i alle fall hvis været blir greit. «Men pappa’n din, da, hjelper ikke han også til?» «Nei, han er død,» svarte jeg, og til min store glede, endra ikke ansiktet seg slik det ofte gjør. «Nei, da kan han ikke hjelpe med å male», svarte hun og lo, og jeg lo også, og sa noe om at han helt sikkert hadde gjort en god innsats hvis ikke.

En dag i praksis tror jeg jeg fikk det rare ansiktet selv. Det kom ikke som en overraskelse at kreften hadde spredd seg altfor mye i den veldig hyggelige personens kropp, men jeg fikk det rare ansiktet – det jeg prøver å la være å få – likevel. For selv om det ikke var uventa, var det det siste jeg ville høre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s