Å injisere insulin

– en liten innføring på min måte.

Det rent praktiske med å selv måtte tilføre kroppen insulin, går vanligvis helt fint. Normalt er magen lett tilgjengelig, og selv ved bruk av insulinpenn fikk jeg satt insulin uten å være til sjenanse.

(Jeg lærte forholdsvis fort å la være å se på der jeg stakk – er man i en samtale, ser nemlig andres øyne automatisk i den retningen mine øyne ser.)

Noen ganger, for eksempel i situasjoner hvor jeg går med kjole, var det litt mer problematisk å bruke insulinpenn.

Problemer kunne også oppstå med hvite klær.

17. mai topper likevel alt.

… og det føles egentlig mer som dette:

Men insulinpennen tok med seg utfordringene sine og forsvant da jeg fikk insulinpumpe. Nå er insulininjisering en enkel sak – jeg kan til og med holde isen min samtidig som jeg setter insulin.

Likevel merka jeg fort at nye utfordringer fant sted. Hvor skal jeg ha pumpa når jeg ikke har vanlige klær med bukselomme? I et belte rundt låret? Nei, da sklir den ned. Inni strømpebuksa? Fungerte ypperlig helt frem til det gikk hull på den ekstra stramme hold-in-strømpebuksa. Med de vanlige strømpebuksene sklir pumpa ned med en gang. Derfor blir jeg gående og halte fordi pumpa henger etter innstikkstedet, og jeg prøver forgjeves å unngå for mye belastning for plasterlimen. Husk at det ikke er vanlig halting det er snakk om, det er halting imens jeg er ikledd ekstra fine klær og ekstra ubehagelige sko. Kanskje også på en dag som 17. mai, hvor jeg går mer enn vanlig. Jeg prøver videre; belte rundt livet, og pumpa hengende i en tråd ned fra denne? Definitivt ikke. I bh-en? Jo, ja, det går, men å dra pumpa opp derfra ser jo utvilsomt litt rart ut. I strømpebukse- eller trusekanten? Vel, der henger den fint på plass, men det fører til ufrivillig mye blotting, omtrent på insulinpennivå.

Derfor spurte jeg diabeteslegen fint om å sende en søknad om fjernkontroll til behandlingshjelpemiddelsentralen. Denne uka kom den i posten, og gleden er stor.

Nå som jeg kan ha pumpa på innsida av klærne og styre den ved hjelp av fjernkontrollen, går jeg en lys jul i møte. For øyeblikket ser jeg kun to problemer som kan oppstå:

1. Storebror synes det er så gøy å leke med fjernkontrollen at han plutselig har gitt meg altfor mye insulin. Dette fører til en alvorlig føling, og jeg må tilbringe julekvelden på sykehuset.

2. Mannen ved siden av meg på julegudstjenesten forveksler den med bilnøkkelfjernkontrollen sin. Fordelen med det er at han ikke kommer så langt dersom bilnøkkelen hans ligger igjen på kirkebenken. Jeg kommer derfor til å sitte igjen i kirka og vente til han kommer tilbake, om jeg så må sitte der hele julekvelden.

Etter nærmere ettertanke og sannsynlighetsberegning, kan jeg med ganske stor sikkerhet si at jeg går en fin injiseringsjul i møte.

4 tanker om “Å injisere insulin

  1. Du er bare så søt Berit! Jeg koste meg storveis med innlegget ditt. Jeg viste det til fjortisen (som har dia) og hun kjente seg utrolig godt igjen i detaljene:) Men nå lurer hun på noen ting, denne fjernkontrollen – går denne til Medtronic sin pumpe? Og er det vanligvis vanskelig å få legen til å søke for en?

  2. Så fint at dere likte det! Fjernkontrollen virker på alle medtronic-pumper, såvidt jeg vet:) Da jeg fikk pumpe, hadde jeg inntrykk av at det bare var folk med spesielle behov (hva enn det skulle være) som får fjernkontroll, men jeg snakka med de på behandlingshjelpemiddelsentralen, og de sa at hvis de fikk en søknad fra legen min, skulle jeg få. Legen visste i grunn lite om fjernkontrollen før jeg fortalte om den, men hun fylte ut søknadsskjema for meg med en gang. Lett som en plett, med andre ord:) Vi skal jo ha diabetes så lenge vi lever, så hvis jeg ikke hadde fått fjernkontroll, hadde jeg kjøpt en selv.

  3. Ja, dere skal jo det – og jeg tror for fjortisens del så er det også litt deilig kunne gjøre ting litt i det skjulte. De dagene hun ikke har lyst til å dele diabetesen sin med alle rundt henne.altså. Da får vi sjekke ut denne fjernkontrollene :)

  4. Hehe, så utrolig morsomt! Du e herlig, Berit! =) Så bra at du ser ut t å få ein bedre jul i år :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s