Balanse

På kystbussen spurte ei ukjent kvinne meg om jeg ville ha tyggis, og spørsmålet tima hun «bra». Akkurat i det hun vendte seg mot meg, satt jeg nemlig en insulindose i magen (det var da jeg brukte penn), og hun trakk med ett spørsmålet tilbake. «Nei, du kan jo ikke spise sånn med sukker i!» sa hun og lo. Med en rask bevegelse tok hun en tyggis til seg selv, og heiv pakken i veska. Jeg smilte et kunstig smil. Fikk ikke sagt noe. Det jeg hadde lyst til å si, hadde garantert ikke egna seg uansett. Jeg kunne da fått lov til å svare? Jeg satt insulin fordi jeg skulle spise, så jeg hadde svart «nei, takk», men likevel – jeg kan vel få svare selv, selv om jeg er diabetiker? Har prøvd å se det fra hennes side; hun trodde kanskje hun var både flink og snill som «forstod». Hadde hun bare forstått. Og hadde hun bare latt være å le.

En annen gang, i et juleselskap, prøvde ei kvinne å sende desserten rett forbi meg. Hun kom med en lignende kommentar som hun på bussen gjorde, etterfulgt av litt (unnskyld at jeg sier det) teit latter. Det får da være måte på. Jeg greip fatt i skåla og forsynte meg, akkurat som alle andre.

Hadde jeg hatt en topp 10-liste over kjipe ting ved å ha fått diabetes, hadde «Folk fratar meg muligheten til å svare ‘ja, takk’ eller ‘nei, takk'» stått på den. Jeg vil heller svare nei hundre ganger enn å møte én slik kvinne på bussen.

Jeg vil gjerne at folk skal ta hensyn til at jeg har diabetes, samtidig som jeg ikke vil være annerledes – ikke på den måten. Det er helt fint å ha en kake med mindre sukker i, men det trenger ikke å stå skrevet «diakake» i glasuren. Det handler om balanse. Og forresten; om jeg vil, kan jeg få forsyne meg av de andre kakene også. De er kanskje mindre sunne, men gjelder faktisk alle, ikke bare diabetikere.

Jeg stiller for store krav til folk rundt meg . Vet jo godt at en ikke kan så mye om sykdommer en ikke har selv – jeg kan jo ikke det, jeg heller. Det er bare det at jeg blir lei meg. Vet at jeg kommer til å høre slike kommentarer fra uvitende mennesker resten av livet, så jeg må prøve å overhøre det. Samtidig, i takt med at flere og flere får diabetes, kan jeg håpe at stadig flere forstår hva det faktisk dreier seg om, og at insulinbehandlingen i dag er annerledes, enklere og mer tilgjengelig enn før. Ikke minst håper jeg at flere forstår forskjellen på diabetes type 1 og type 2.

Man skal høre mye før ørene faller av, er det ikke det de sier? Jeg har fått høre litt av hvert, blant annet at jeg kan bli frisk om jeg spiser (bare) nøtter over en viss tidsperiode. Det er akkurat som om noen vil gi meg skyldfølelse for at jeg ikke prøver å bli frisk fra en sykdom jeg ikke kan bli frisk av. Diabetesmoren som har laget denne (underholdende) videoen, har også fått høre mye rart. Og dumt.

 

Jeg ønsker meg balanse til bursdagen. Balanse og en passelig dose folkeopplysning.

En tanke om “Balanse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s