En ødelagt pepperkakeform

Tenk deg en pepperkakeform. Gris eller hjerte, mann eller kone – det har ingenting å si. Tenk om noen fant en hammer i verktøyskrinet i kjelleren, satt seg på murgulvet, og hamra på kakeformen? Kanskje den knakk, kanskje den bare ble litt bøyd. Flatere på den ene sida. Bulkete. Etter det ble pepperkakene aldri de samme igjen.

Hvis pappa aldri hadde fått kreft, og hvis han fortsatt var her, da hadde jeg helt sikkert vært annerledes enn det jeg er. Kanskje litt mindre flat på den ene sida, eller kanskje uten den sprekken som gjør at du må holde de to nye endene tett sammen hver gang du skal trykke ut en ny kake.

Hvis formen fortsatt var hel, hadde du sluppet så mye strev. Da hadde du sluppet å kna sammen den utkjevla deigen med mislykka, uttrykte kaker og prøve igjen og igjen, helt til deigen ble så klissete at når du endelig fikk til å trykke ut en fin pepperkake, hang den fast i underlaget. Når du endelig klarte å lage en tilsynelatende perfekt kake, revna den. Du måtte kna deigen sammen igjen, og deretter bare måtte du kaste klumpen hardt i bordet imens du skreik et urettferdig skrik og ble blank i øynene, storma opp fra stolen, smalt med kjøkkendøra, og endte opp på rommet ditt, kanskje uten å helt forstå hvordan du kunne komme deg inn der fort. Var det bare en vond drøm, kanskje? Nei, det lukter pepperkake av hendene, og du har vondt i magen. Det er deig og sinne der.

Tenk om du slapp det. Slapp å ha sinne der, i alle fall, så fikk det bare være med deigen.

Jeg kunne tenke meg å smake en pepperkake som var trykt ut med en hel form. En form som ikke var blitt hamra på. Kanskje kaken ville ha smakt det samme for en som ikke har så mye greie på pepperkaker, men ikke for en pepperkakekjenner.

Pepperkakene har en bismak, selv om deigen er den samme. Det ligger litt mer strev bak hver kake. Strev, ja, ikke nødvendigvis kjærlighet.

En tanke om “En ødelagt pepperkakeform

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s